MAFC Tenisz Szakosztály

MAFC Tenisz szakosztály története

(A klub 100 éves évfordulójára írt könyv alapján)

A MAFC 1897. évi megalakulása után fél évvel Wartha Vince rektor támogatásával a Marcibányi téren megindult a tenisz élet.

1904. év: A tenisz szakosztály megalakult. Ebben az évben rendezte meg a klub az első főiskolai tenisz bajnokságot.

1905. év: A MAFC megrendezte Siófokon az első magyar gyermek teniszversenyt, és klub kezdeményezte a mai Magyar Tenisz Szövetség létrehozását.

1907. év: Megalakult a Magyar Lawn Tenisz szövetség 10 alapító tagegyesülettel.

1925. év: A Bertalan utcában a 4 teniszpálya megépült.

1930. évtől kezdve 10 éven át a MAFC tenisz szakosztály szerepelt a legsikeresebben a főiskolás bajnokságokon. A Főiskolás Világbajnokságokon a MAFC-osok bajnoki címekkel és dobogós helyezésekkel szereztek hírnevet klubunknak.

1934. év: Az I. osztályú csapatbajnokságban második lett a MAFC. Azonos pontszámmal, csak rosszabb mérkőzésaránnyal maradt le az első helyről.

1933. év: A torinoi Főiskolai Világbajnokságon a MAFC-os Dr. Ferenczy Emil - Friedrich Tibor páros bronzérmet szerzett.

1939. év: A bécsi Főiskolai Világbajnokságon Dr. Ferenczy Emil férfi párosban egy ezüst- illetve egy bronzérmet szerzett.

1945. év: A világháború után a Budafoki úti sporttelepen megépült 9 teniszpálya.

1958. év: a férfiak feljutottak az OB II-ből az I. osztályba.

1961. év: a nők feljutottak az OB II-ből az I. osztályba.

1995. év: a férfi csapat feljutott az OB II-ből az I. osztályba.

1996. óta: a férfi csapat váltakozva az OB II-es illetve az OB III-es osztályokban szerepel.

A MAFC teniszezői a Főiskolai Világbajnokságokon 2 arany, 2 ezüst és 4 bronzérmet szereztek. A szófiai Főiskolai Világbajnokság: a magyar színeket MAFC-osok képviselték.

Országos felnőtt egyéni bajnokságokon összesen 4 bajnoki címet szereztünk. Dr. Fejér Sarolta, Dr. Ferenczy Emil és Friedrich Tibor voltak bajnokok a különböző versenyszámokban.

A magyar válogatottban ketten képviselték egyesületünket: Szentpéteri Emil és Dr. Ferenczy Emil. Utóbbi 8 éven keresztül volt válogatott.

A Tenisz Szakosztály alapítói, tanárelnökei, kiemelkedő tisztségviselői, szakmai vezetői, akik tevékenységükkel elősegítették a klub sikereinek és eredményeinek elérését:

Müller Béla, Lindner Ernő, Dr. Csáky István, Ghillány Endre, Gyarmathy István, Zempléni Antal, Dr. Vékássy Alajos, Veress Sándor, Dr. Szabó Imre, Dr. Ripka Gábor, Ipsits Imre, Dr. Szabadits Ödön, Sipos Tibor, Mojzes Sándor, Bíró Sándor, Kelemen Imre, Forró Mihály, Bors Ernő, Dr. Nagy István.

Összeállította:

Kószó Tamás, MAFC Tenisz Szakosztály vezetőségi tag és csapatkapitány 

Budapest, 2016. január 8.