Kosársuli Szakosztály - Nemzeti Kosárlabda Akadémia

Kosársuli Szakosztály - Nemezeti Kosárlabda Akadémia

      

Múlt – Jelen - Jövő

 

A MAFC idén ünnepli 120. évfordulóját, a Férfi Kosárlabda szakosztály 83 éve alakult és lett meghatározója hazánk kosárlabda életének. Visszatekintve az elmúlt bő évszázadra megállapíthatjuk, hogy az új iránt mindig érdeklődő MAFC a magyar sport alapjainak lerakásában fontos szerepet töltött be. Örömmel és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy sportolóink tizenegy olimpián, huszonnégy Európa- és kilenc Világbajnokságon vettek részt, valamint huszonkét Főiskolai Világbajnokságon képviselték klubunkat és hazánkat. Több mint kétszáz versenyzőnk ölthette magára a felnőtt magyar válogatott címeres mezét. Eredményeinken kívül a MAFC kezdeményezte országos bajnokságok kiírását, elsők között rendezett hazai és nemzetközi versenyeket. Felismerte az utánpótlás nevelésének jelentőségét és elsőként rendezett sporttanfolyamokat és gyermek versenyeket. A sportismeretek átadása érdekében a klub a kapukat mindenki számára szélesre tárta, közreműködött számos fővárosi és vidéki sportegyesület megalakításában.

 

A klub történetében a kosárlabda a legeredményesebb szakosztályok közé tartozik. Teljesítményét nemcsak az elért eredmények fémjelzik, hanem inkább az a tény, hogy ez a szakosztály adott legtöbb játékost különböző válogatottakba, kiváló szövetségi vezetőket, edzőket, játékvezetőket. Az első magyar bajnokságban már szerepelt csapatunk és 1934-ben az I. osztályban negyedik helyen végzett. Közel három évtizeden keresztül a MAFC-Honvéd között folyt a küzdelem a bajnoki címért. A MAFC kosárlabda szakosztálya működése óta hét magyar bajnoki címmel, huszonhét ezüstéremmel és öt kupa győzelemmel öregbítette klubunk hírnevét. Szakosztályunkból negyvenhárman szerepeltek a felnőtt válogatottban, közülük négy olimpián tizenegyen, tizenhárom Európa-bajnokságon huszonegyen szerepeltek.

 

A MAFC Kosársulit 1972-ben alapították Zsadányi István és Bátor Vilmos, tehát idén vagyunk 45 évesek. Az első vezetője is Zsadányi volt évekig, őt Kovács István váltotta, majd 1988-tól Heisler Péter irányította a Kosársulit 2003-ban bekövetkezett haláláig, rendkívül sikeresen. Ekkor Horvát Frigyes vette át a munkát, 7 éven keresztül dolgozott nyugdíjba vonulásáig.

 

2010-től Kangyal Gergő irányítja a MAFC Kosársulit, aki maga is itt tanulta a sportág alapjait és később a MAFC felnőtt csapatából vált válogatott játékossá.

 

A Kosársuli megalapításának szándéka az volt, hogy a sikeres egyetemistákból álló felnőtt magyar bajnok MAFC alatt létrehozza az utánpótlást. Lehetővé téve fiatal iskolásoknak is a MAFC-ban való kosárlabdázást. Működése olyannyira sikeres volt a 80-as, 90-es években, hogy számtalan NB I.-es és több felnőtt válogatott játékost is nevelt. Jelenleg is van a MAFC Kosársuli műhelyéből kikerült válogatottunk Báder Márton személyében és több NB I A és B csoportban szereplő Kosársulis növendék. Tavaly Országos bronzérmet szerzett Junior csapatunk Garai Péter és Dinnyés Attila vezetésével. A csapatból négyen is NB I. „A” csoportos szerződést kaptak és elkezdhették profi pályafutásukat.

 

Korábban a KSI mellett a MAFC Kosársuli volt a meghatározó bázis. A KSI megszűnése óta sok egyesület alakult és szűnt meg több-kevesebb sikerrel; mi mindig maradtunk, és a mai napig meghatározó szerepünk van a budapesti és az Országos kosárlabda utánpótlásban.

Fennállásunk óta több országos bajnoki címet, érmet, és sok előkelő helyezést 

Múlt, Jelen, Jövő - A MAFC műhely kulisszatitkai

Szakosztály hírei: