MAFC-Vásárhelyi röplabda szakosztály

 

A csapat 2006-ban alakult a BME Építőmérnöki Karának kollégiumi DSK-s csapataként, innen adódott a Vásárhelyi név is. Több mint 10 éve kezdődött tehát a MAFC-Vásárhelyi röplabdások története. Néhány évvel később lettünk külön szakosztály a MAFC-ban. Főként régi MAFC-osokból és a MAFC juniorból verbuválódott a „buli-csapat”. Voltak, akik nem vállalták már az első osztállyal járó hétvégi utazgatást, a mindennapos áldozathozatalt, akadt, akinek az ízületei nem bírták a legfelső osztályból fakadó terhelést. Továbbá olyanok is csatlakoztak hozzánk, akik nem fértek be az első csapatba, vagy akik inkább a tanulást választották az élsport helyett. Persze néhányan tőlünk is kiöregedtek, viszont az évek folyamán a csapat gerince változatlan maradt.

A kezdetekben a csapat majdnem kiesett a Budapest I. osztályából, de a szerencsésen alakuló következő bajnoki kiírás lehetővé tette a bent maradást. Ez új fejezetet nyitott a Vásárhelyi történetében és a váratlan lehetőség erőt adott az együttesnek, így a 2008-09-es szezonban bronzérmet szerzett. A csapat az utolsó mérkőzésén bukta el a bajnoki címet egy ki-ki meccsen a korábbi sokszoros bajnok Pénzügyőr ellen.

Azonban a 2009-10-es idény már meghozta a várva-várt sikert, a MAFC Vásárhelyi csapat I. helyezést ért el a Budapest Bajnokságban. Ezt követően zsinórban még 4 alkalommal mondhattuk el magunkról, hogy a Budapest Bajnokság legjobb férfi röplabda csapata vagyunk. Ez történelmi tettnek tekinthető, mivel azelőtt és azóta sem volt olyan csapat, aki folytatólagosan 5-szörös Budapest bajnok lett volna.

Az első bajnoki címünk az utolsó fordulóban dőlt el, a lehető legkisebb különbséggel, pontaránnyal győztünk. Volt olyan idény is, amikor 3 – 4 fordulóval a bajnokság vége előtt már ünnepelhetett a csapat. Az 5. bajnoki cím felé vezető út viszont igencsak rögösnek bizonyult, sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok; régen volt ennyire kiegyenlített a mezőny. Öten is versenyben voltak az aranyért, végül a 11 győztes mérkőzést követően a mi nyakunkba akasztották az 5. aranyat is, ld. a képen.

A csapatunk néhány alkalommal elindult a Magyar Kupában is, ahol nemegyszer felsőbb osztályú csapatot búcsúztatva került a legjobb 8 közé.

fotó 1A pályán és azon kívül is egységes csapat a Vásárhelyi. Megmutatkozik mindez a játékosok esküvőin, a tejfakasztó partykon, a születés- és névnapok alkalmával. És persze együtt ünnepeljük a győzelmeket és a bajnoki címeket is. Talán furcsa, de a vereségek sem szomorítják el a csapatot; a játékosok egy-egy kudarc után is együtt lendülnek át a holtponton.

A csapat gerincét alkotó játékosok (a kép szerinti sorrendben): Eckert István, Ardon András, Bokor László, Takács László, Tóth Miklós, illetve Dobos Viktor (csk.), Horváth Levente, Csizmadia Péter, Sós Gergely, Farnady Ernő. Továbbá a képen nem szerepel Gáspár Attila, Molnár Gábor és Szalai Tamás.